O Nás

Historie

Areál statku byl postaven v roce 1951, do nešeho vlastnictví přešel kupní smlouvou v roce 2005. V letech 2015–2020 proběhla kompletní rekonstrukce obou stájí, dnes jsou provozovány jako stáje s volným ustájením zvířat s adlibitním (tj. nepřetržitým) přístupem ke krmivu. V roce 2012 jsme od bratří Bartůňkových z Letů přivezli první tři herefordské jalovice, to byl základ našeho dnešního chovu. Hereford je mimořádně odolné plemeno s vynikajícími mateřskými vlastnostmi – nikdy nebude mít takové přírůstky jako třeba Charlois nebo Limousin, ale vždy bude nejotužilejší a nejodolnější. To se nám hodí, farma Buč je 580 metrů nad mořem, panuje zde extrémní počasí, když v okolí fouká, u nás je uragán, jednou nám tady vichr odtlačil plně naložený valník... Herefordům to nevadí, vítr, déšť, plískanice, od května do listopadu jsou na pastvinách, v zimním období ve stáji, volným způsobem. 90 % březostí obstarávají plemenní býci přirozenou plemenitbou, inseminací je minimum, naší snahou je co nejvíce přírodní odchov. Ekologie vylučuje jakékoliv použití antibiotik, žádná léčiva, žádné premixy, žádné krmné směsi, jen seno, senáž z našich luk a naše bioobilí. Porážíme v Blovicích, kde mají bioporážku, ale maso – celé hovězí čtvrtě – už zpracováváme v naší vlastní bourárně a balírně. Standardně děláme směsné balíky masa – 10, 15, 20 kg, ale není problém se přizpůsobit přáním konkrétního zákazníka a nabídnout mu konkrétní druh masa (sval).

Nabídka našeho masa je zde, vajíček zde.

Novodobá historie farmy Buč

2005

nabytí areálu

2012

začínáme hospdařit

2015

rekonstrukce původního vepřína na ovčín

2019

rekonstrukce původního kravína na moderní stáj

2021

stavba bourárny a balírny masa

2022

pořízení mobilního kurníku pro 270 nosnic

Na farmě Buč hospodaří

Marko Cvrček - Farmář

Marko Cvrček

Petr Cvrček - Zoo technik

Petr Cvrček

Mario Cvrček - Farmář učedník

Mario Cvrček

Emilie Cvrčková - Farmářka, účetní

Emilie Cvrčková